Home Info Blog Kosti. 26.1.2024

Kosti. 26.1.2024

Všechny kosti dáváme vždy syrové!

Kosti. 26.1.2024

Kosti jsou velmi důležitou součástí jídelníčku psa. Dodávají psům důležitý a dobře vstřebatelný vápník a další dobře využitelné minerální látky. Kosti jsou dobré na chrup, protože během kousání a hryzání si pes čistí zuby a zároveň posiluje žvýkací svaly.  

Všechny kosti dáváme vždy syrové! Tepelně upravené kosti (vařené, pečené, grilované, smažené) se totiž mohou tříštit a ostré úlomky jsou pro psa nebezpečné.

Nejlepší je zkrmovat kosti z mladých zvířat, protože jsou měkčí a pružnější. Kosti starších zvířat nejsou tak ohebné, mohou se snadno tříštit a být tak pro psa nebezpečné. Zkrmujeme masité kosti, tedy kosti, na kterých je ještě hodně masa. V nejlepším případě by masité kosti měly obsahovat 50% kostí a 50% masa. Holé kosti se psu špatně tráví.

Kdy začít podávat kosti? Masité kosti začneme podávat nejdříve během třetího až čtvrtého týdne a zpočátku dáváme jen měkké kosti, zejména kuřecí křídla, krky a skelety. Vhodné jsou i naporcované telecí hrudní kosti, telecí nebo jehněčí žebra. Pokud má pes sklon k hltání a polyká velké kusy kostí, zkrmujeme hodně velké kosti, které znemožňují zhltnutí. Psa pečlivě pozorujeme a nikdy nenecháváme psa s kostí samotného. Mleté kosti můžeme začít podávat dříve, během druhého týdne.

Drůbeží kosti: psovi můžeme podávat kuřecí křídla, krky, skelety a stehna, husí krky, kachní krky a křídla, krůtí krky. U krůtích stehen a křídel je na místě určitá dávka opatrnosti, protože tyto kosti jsou tvrdé a mohou se tříštit. Krůtí skelet je jaké tvrdý a vhodný jen pro zkušené psy. Měli bychom se vyhnout starší polévkové slepici.

Hovězí a telecí kosti: naporcované telecí a hovězí hrudní kosti (vhodné pro začátečníky), naporcovaná telecí a volská oháňka (pro zkušenější nehltající psy), morkové kosti (kontrolujeme, aby pes jen vylizoval morek a nerozkousl kost, což by mohlo poškodit zuby), hovězí stehenní kost (podáváme bez kulových kloubů), nařezané kulové klouby stehenních kostí (pro zkušenější psy), kusy páteře (nejsou vhodné zpočátku při přechodu na BARF), telecí žebra (vhodná během přechodu na BARF), lopatka (zabaví psa), telecí stehenní kost, hovězí noha se srstí a paznehtem (spíše pro zabavení psa). Chrupavčitý jícen, hrtan a průdušnici nezkrmujeme v kuse, ale naporcované nebo mleté.

Jehněčí kosti: můžeme zkrmovat jako hovězí kosti. Pro méně zkušené psy jsou vhodná jehněčí žebra a jehněčí hrudní kosti. Psi rádi přijímají ramenní klouby a jehněčí krky. Pro jícen, hrtan a průdušnici platí stejná bezpečnostní opatření jako u hovězích.

Koňské kosti: můžeme krmit stejné kosti jako hovězí, ale měli bysme se vyhýbat dlouhým dutým kostem (z nohou).

Králičí kosti: zkušení psi se vypořádají s celým králíkem, ale u starších kusů králiků bychom si měli dát pozor na případné tříštění kostí.

Ryby: zkrmujeme celé i s kostmi, hlavou a ploutvemi. Syrové rybí kosti jsou měkké, pružné a obalené masem a psovi nedělají žádné potíže. Pečlivě zkontrolujme, aby rybí hlavy neobsahovaly rybářské háčky.

Zvěřina: měli bychom upustit od dlouhých kostí, především od nohou.

Kolik kostí psovi podávat? Ne více než 30% kostí z celkové krmné dávky. Váha kosti se počítá i s masem, které na ní je. Je prokázáno, že už při zkrmení 10% kostí z celkové krmné dávky je potřeba vápníku pokryta.


Pro velmi malé psy, štěňátka nebo pro psí seniory jsou vhodné mleté kosti, které také poskytnou psovi důležité minerální látky. V JerBoo máme široký výběr směsí s mletými kostmi. 

 

26.1.2024. Zdroje: Kateřina Novosádová: BARF Krmení psa přirozenou stravou, Susanne Reinerth: Natural Dog Food.