Home Info Blog Druhy masa. 23.1.2024

Druhy masa. 23.1.2024

Které druhy masa jsou pro psa vhodné?

Druhy masa. 23.1.2024

Maso tvoří největší část krmé dávky a pro psa je hlavním zdrojem živin. Které maso je pro psa to nejlepší? Odpověď není úplně jednoduchá, ale v podstatě lze použít jakýkoli druh masa, který má pes rád a který snáší. Mysleme však na to, že je vhodné vytvořit pestrý jídelníček a psa bysme měli krmit minimálně třemi, nejlépe více druhy masa z různých zvířat a také rybami.

V JerBoo dbáme na kvalitu a původ masa. Maso z volných chovů a malochovů s důrazem na welfare zvířat pochází od důvěryhodných regionálních farmářů. Maso je v potravinářské kvalitě určené pro lidskou konzumaci a výrobci nepoužívají kafilerní produkty.

Maso podáváme syrové a mělo by být raději přemražené než čerstvé chlazené. Zmrazení po dobu alespoň 48 hodin zničí většinu parazitů, které by mohlo maso obsahovat.

Hovězí maso je nejdostupnějším a z cenových důvodů nejoblíbenějším masem. Hovězí maso bývá častým alergenem. Pro psa je vhodná svalovina, maso z hlavy, maso z okolí místa vpichu, bránice, jazyk, srdce, vnitřnosti, chrupavky, kosti, ostatní části (varlata, penis, vemínko, uši, krev). Hovězí maso: bílkoviny 23%, tuk 6%.

Husí maso je velmi dobře stravitelné. Zkrmujeme svalovinu, odřezky, vnitřnosti, husí krky. Husí maso: bílkoviny 18%, tuk 25%.

Jehněčí maso pochází z mladých ovcí. Jehňata a ovce se chovají přirozeným způsobem s přístupem na pastviny. Jehněčí patří mezi dražší masa. Je velmi dobře stravitelné, vhodné jako součást diet, pro malá štěňata i pro alergiky. Psovi můžeme zkrmovat svalovinu, odřezky, vnitřnosti, chrupavky, kosti, ostatní části jehněte (hlavu, varlata, penis, vemínko). Jehněčí maso: bílkoviny 16%, tuk 11%.

Kachní maso je velmi dobře stravitelné. Zkrmujeme svalovinu, odřezky, vnitřnosti, kachní krky a křídla. Kachní maso: bílkoviny 21%, tuk 24%.

Koňské maso je velmi výživné a dietní. Označuje se za hypoalergenní, je nejpoužívanějším masem při eliminační dietě. Koně se zpravidla nechovají na maso, ale na jatka se většinou dostávají po zraněních, při nevhodnosti na sport. V podstatě můžeme krmit stejné části jako u hovězího masa. Koňské maso: bílkoviny 22%, tuk 3,5%.

Králičí maso je velmi dobře stravitelné, vhodné i pro malá štěňata. Králík velikostně odpovídá přirozené kořisti vlka, z cenových důvodů se v psím jídelníčku bohužel objevuje jen velmi zřídka. Psovi můžeme zkrmit celého králíka. Králičí maso: bílkoviny 18%, tuk 6%.

Krůtí maso je velmi dobře stravitelné, vhodné pro štěňata i seniory. Z drůbežího masa je krůtí maso nejlépe snášeno alergiky. Zkrmit můžeme svalovinu a odřezky, vnitřnosti, krůtí krky. U krůtích stehen a křídel je na místě určitá dávka opatrnosti. Krůtí maso: bílkoviny 20%, tuk 3%. 

Kuřecí maso je dobře dostupné a z cenových důvodů oblíbené maso. Kuřecí maso bývá častým alergenem. Je velmi dobře stravitelné. Psovi můžeme zkrmovat celé kuře, tedy svalovinu i ostatní maso, křídla, krky, skelety a vnitřnosti, a také drůbeží hlavy i nohy jako svačinky na žvýkání a zabavení. Kuřecí maso: bílkoviny 20%, tuk 4%. 

Losí maso je dobrým zdrojem bílkovin a je dobře stravitelné. Losí maso je vhodné pro alergiky. Má jinou, robustnější chuť než hovězí, proto může být zajímavé pro vybíravější strávníky. Losí maso: bílkoviny 18%, tuk 16%.  

Ryby jsou velmi dobře stravitelné a jsou skvělým zdrojem nenasycených mastných kyselin Omega-3 a Omega-6. Ryby zkrmujeme celé i s kostmi, hlavou a ploutvemi. Syrové rybí kosti jsou měkké, pružné a obalené masem a psovi nedělají žádné potíže. Většina psů má ryby ráda, někteří psi by se ve své rybí večeři nejraději vyváleli, někteří je chtějí nosit po celém bytě a někteří psi s celou rybou třepou. Ryby tedy můžeme naporcovat nebo podávat mleté ryby. Libová ryba (treska): bílkoviny 17%, tuk 0,3%. Středně tučná ryba (kapr): bílkoviny 16%, tuk 10%. Tučná ryba (losos): bílkoviny 20%, tuk 15%.         

Vepřové maso je vhodné pro psy v zátěži, v zimě pro psy žijící venku a pro psy, kteří potřebují přibrat. Zkrmit můžeme svalovinu, ořez, vnitřnosti i kosti na okus. Vepřové maso libové: bílkoviny 17%, tuk 17%. Vepřové maso tučné: bílkoviny 17%, tuk 47%.

Zvěřina: za zvěřinu považujeme zvířata volně žijící v přírodě a také zvěř chovanou v oborách. Zvěřina se typově podobá jehněčímu masu. Zvěřina je prvotřídní maso, protože zpravidla neobsahuje hormony ani zbytky léčiv. Ve srovnání s masem z velkochovů dobytka je zvěřina poměrně drahá, zato ale velmi kvalitní, obsahuje více minerálních látek i vitamínů. Zvěřina je velmi dobře stravitelná, vhodná jako součást rekonvalescenčních diet a také pro malá štěňata. Pro psa je vhodné dančí, srnčí a jelení maso - maso, kosti i vnitřnosti. Divoká prasata nejsou vhodná z důvodu možného napadení virem Aujeszkého. Zvěřina: bílkoviny 20%, tuk 3%.   

Rozmrazování mraženého masa: obsah zmraženého balíčku vyndáme z obalu (nebo alepspoň narušíme obal), vložíme do misky ze skla, porcelánu nebo kameniny a rozmražujeme v lednici. Před podáváním ještě necháme při pokojové teplotě orazit. Nikdy nepodáváme krmení studené přímo z ledničky nebo dokonce zmrzlé! Mohli bysme psovi přivodit zažívací potíže nebo zánět žaludku. Před zkrmením můžeme maso pro psa skladovat v lednici zhruba 2 - 3 dny. Maso nerozmražujeme ani neskladujeme v lednici vzduchotěsně zabalené, aby nedošlo k množení životu nebezpečných botulinových bakterií.


23.1.2024. Zdroje: Kateřina Novosádová: BARF Krmení psa přirozenou stravou, Susanne Reinerth: Natural Dog Food.